Hypotheek soorten

Van hypotheek tot verzekering; altijd een onafhankelijk advies.

Goed en persoonlijk advies

Hypotheek Company is een landelijk netwerk van onafhankelijke, deskundige adviseurs. Alleen wie voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen kan zich aansluiten. HypotheekCompany heeft ruim 100 vestigingen door heel Nederland en hierdoor kunnen zeer gunstige tarieven van een groot aantal, gerenommeerde geldverstrekkers geboden worden. Naast deze inkoopvoordelen laat HypotheekCompany ondernemers, ondernemers zijn en biedt alleen ondersteuning bij de bedrijfsvoering. Veen Maximaal Wonen en Verzekeren kan daardoor zijn eigen werkwijzen en identiteit behouden, maar kan zijn klanten wel de voordelen van schaalvergroting bieden.

Home » Hypotheek » Hypotheeksoorten

Soorten hypotheken

Tegenwoordig is er een groot aantal hypotheekvormen (hypotheeksoorten) beschikbaar. De hypotheekvormen onderscheiden zich vooral op basis van hoe de aflossing van de lening is geregeld. Hierbij zijn er de volgende mogelijkheden:

Hypotheekvormen waarbij u gedurende de looptijd aflost:

Bij deze hypotheekvormen lost u maandelijks of jaarlijks leen bedrag af op uw hypotheek. U vermindert daarmee de hoogte van de hypotheek en u bouwt op deze wijze overwaarde in uw woning op. Bij de volgende hypotheekvormen kunt u periodiek aflossen:

  • De lineaire hypotheek
  • De annuïteiten hypotheek

Hypotheekvormen waarbij u aan het einde van de looptijd aflost:

Gedurende de looptijd van de hypotheek houdt u de volledige lening in stand. Binnen een kapitaalverzekering of op een beleggingsrekening bouwt u vermogen op waarmee u aan het eind van de looptijd (een deel van) uw hypotheek aflost. Dit opbouwen van vermogen kan op allerlei verschillende manieren. De uiteindelijke (netto) opbrengst hangt af van de gestorte bedragen, de rendementen die behaald worden en de fiscaliteiten. Bij de volgende hypotheekvormen kunt u aan het einde van de looptijd aflossen:

  • De levenhypotheek
  • De spaarhypotheek
  • De hybride hypotheek
  • De beleggingsrekeninghypotheek
  • De effecthypotheek

Hypotheekvormen waarbij u niet aflost:

Bij deze optie neemt u een aflossingsvrije hypotheek. Dit is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd van de hypotheek niet aflost en ook geen bedrag opbouwt om aan het eind van de looptijd de lening alsnog af te lossen. De lening blijft dus volledig bestaan. Dit houdt in dat u aan het eind van de looptijd van de lening uw huis zult moeten verkopen om de hypotheek af te kunnen lossen. U kunt echter ook kiezen om de hypotheek te verlengen. Aangezien de mogelijkheid tot renteaftrek tegenwoordig beperkt is, kan dat een verhoging van de netto maandlasten tot het gevolg hebben. Vaak valt dit fiscale nadeel in de praktijk wel mee. Dit komt mede vanwege het inflatie-effect. Dit effect houdt in dat de hypotheekschuld over 30 jaar absoluut gezien nog even hoog is, maar gevoelsmatig veel lager. Een hypotheek van 100.000 euro was 30 jaar geleden een enorme uitzondering. Tegenwoordig ligt het gemiddelde al op bijna het dubbele.

Indien het hypotheekbedrag hoog is ten opzichte van de waarde van de woning, is een volledig aflossingsvrije hypotheek niet mogelijk. De geldverstrekker wil namelijk geen risico’s lopen en altijd zekerheid hebben dat het volledige bedrag in iedere situatie afgelost kan worden. Een deel aflossingsvrij is vaak wel mogelijk. Vaak wordt de aflossingsvrije vorm daarom gecombineerd met een vorm waarbij wel afgelost of vermogen opgebouwd wordt.

Hypotheekvormen waarbij u aflost wanneer het u uitkomt:

Een aantal geldverstrekkers biedt een krediethypotheek aan. Dit houdt in dat u een doorlopend krediet heeft met uw huis als onderpand. U kunt zelf bepalen of en wanneer u aflost. Hiermee is de krediethypotheek de meest flexibele hypotheekvorm die er bestaat. Dit product wordt echter door steeds minder geldverstrekkers aangeboden en vaak geldt een flinke opslag op de standaard aangeboden rentetarieven.

Impressie Veen Maximaal Wonen en Verzekeren

Vergaderruimte Veen Maximaal Wonen en Verzekeren
Pand Veen Breda
Ingang Veen Breda

Neem direct contact op met Veen Maximaal Wonen en Verzekeren

Veen Maximaal Wonen en Verzekeren