Aandelen

Van hypotheek tot verzekering; altijd een onafhankelijk advies.

Goed en persoonlijk advies

Hypotheek Company is een landelijk netwerk van onafhankelijke, deskundige adviseurs. Alleen wie voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen kan zich aansluiten. HypotheekCompany heeft ruim 100 vestigingen door heel Nederland en hierdoor kunnen zeer gunstige tarieven van een groot aantal, gerenommeerde geldverstrekkers geboden worden. Naast deze inkoopvoordelen laat HypotheekCompany ondernemers, ondernemers zijn en biedt alleen ondersteuning bij de bedrijfsvoering. Veen Maximaal Wonen en Verzekeren kan daardoor zijn eigen werkwijzen en identiteit behouden, maar kan zijn klanten wel de voordelen van schaalvergroting bieden.

Wie in aandelen belegt, weet dat de koersen kunnen dalen, maar eveneens kunnen stijgen. De koersen schommelen. Het verleden laat duidelijk zien dat de rendementen hoger worden naarmate de looptijd langer wordt. Maar ook dat fors verlies mogelijk is bij korte periodes.
Beleggen kan een prima methode zijn om vermogen te vormen. Maar alleen indien u relatief lang afscheid van uw vermogen kunt nemen.

Besluit u om zelf aandelen te kopen, dan zult u alle aandelen zelf in de gaten moeten houden, jaarrekeningen bestuderen, prognoses bekijken en macro- en micro-economische ontwikkelingen te observeren. Wie daar de tijd en de kennis voor heeft, heeft geen ondersteuning nodig.

Beleggingsfondsen

Maar voor alle andere Nederlanders bestaan er de beleggingsfondsen. En voor veel mensen is het dan ook eenvoudiger deel te nemen in zo’n fonds dan zelf te beleggen. Binnen die fondsen wordt inderdaad studie gemaakt van al die factoren die van belang zijn. De meeste beleggingsfondsen beschikken dan ook over een enorme marktkennis. Kennis die gebruikt wordt om constant de beslissing te overwegen: kopen, houden of verkopen? Het zal duidelijk zijn, dat die beslissing steeds afhankelijk is van de vraag of koerswinst waarschijnlijk is en hoe de dividendkansen zijn.

Net als er een enorme hoeveelheid economische terreinen is, zo zijn er ook enorm veel verschillende beleggingsfondsen.
Allereerst zijn daar de fondsen per regio. Dergelijke fondsen beleggen uitsluitend in topbedrijven van de betrokken regio. Nederland, Europa, Midden Oosten, Verre Oosten, Amerika, Zuid Amerika, iedere regio kent zijn eigen kansen. De fondsspecialisten kennen die.

Daarnaast zijn er fondsen die uitsluitend in deelterreinen beleggen. Medicijnen, onroerend goed, milieutechnologie, internet, communicatietechnologie en dergelijke.

Opties en aandelenlease

Twee wel heel bijzondere vormen van beleggen: de optie en het leasecontract.
We noemen ze afzonderlijk, omdat aan deze twee methodes duidelijk meer risico’s kleven dan aan de andere. De winsten kunnen daarentegen eveneens beduidend groter zijn.

De optie

Een koopoptie is een “recht om een aandeel te kopen”:

  • Voor een bepaalde datum
  • Voor een vooraf vastgestelde prijs.

En afhankelijk van het moment waarop die koopoptie wordt gekocht, heeft ook die optie zijn eigen prijs.

Voorbeeld

Aandeel X heeft een koers van EUR 50. De verwachting is dat de koers over vijf jaar EUR 55 zal kunnen zijn. Op grond daarvan wordt een koopoptie X uitgegeven met een uitoefenprijs van EUR 55 over vijf jaar. De optie zelf kan gekocht worden voor EUR 1.
Een snelle rekensom leert dat de optiehouder uitsluitend winst zal maken wanneer de koers van aandeel X hoger wordt dan EUR 56. Over vijf jaar zal er voor dat aandeel EUR 55 immers betaald moeten worden. Daarnaast heeft dat recht om te kopen (de optie) zelf ook EUR 1 gekost.
De beslissing om de optie wel of niet te kopen hangt dan uitsluitend nog af van de vraag of de koper verwacht dat de koers van aandeel X inderdaad hoger zal worden dan EUR 56. Verlies wordt geleden wanneer de koers van aandeel X vijf jaar lang niet boven de EUR 56 komt. Alhoewel het verlies zich dan beperkt tot de prijs van de optie (EUR 1).

Aandelenlease

Met deze vorm worden geen aandelen aangeschaft uit eigen middelen, maar met vreemd (geleend) vermogen. Waar uiteraard rente voor in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het daarbij om een vast pakket aandelen. En eveneens om een vaste looptijd. Na afloop van de leaseperiode wordt het aandelenpakket verkocht tegen de dan geldende koers. En met de verkoopopbrengst wordt vervolgens de lening afgelost.
Tegenover elkaar staan dan enerzijds de betaalde rente en anderzijds de koerswinst. (of verlies)

Voors en tegens

Aandelen schommelen. We zeiden het al eerder: de koersen van via lease gekochte aandelen schommelen dus eveneens. Aantrekkelijk is dat soms forse koerswinsten kunnen worden behaald met een minimum aan eigen inbreng (waar aan u uitsluitend rente in rekening wordt gebracht).
Onaantrekkelijk is echter dat er feitelijk sprake is van een lening die later door middel van de verkoop van de aandelen wordt terugbetaald. Onaantrekkelijk temeer, omdat bij gedaalde koersen de waarde van uw geleasde aandelenpakket mogelijk zelfs nog lager zijn dan het bedrag dat de lening groot is. Inlossen van de lening kan dan alleen wanneer u uw eigen spaargeld aanspreekt. En dat was toch niet de bedoeling van de constructie? Overigens moet bij dat verlies dan ook nog eens de al betaalde rente worden opgeteld!

Weliswaar bestaan er op dit moment diverse leasemethodes waarbij “beschermvormen” zijn ingebouwd; juist deze vorm van beleggen is uiterst adviesgevoelig. En zeker niet voor iedereen geschikt.

Impressie Veen Maximaal Wonen en Verzekeren

Vergaderruimte Veen Maximaal Wonen en Verzekeren
Pand Veen Breda
Ingang Veen Breda

Neem direct contact op met Veen Maximaal Wonen en Verzekeren

Veen Maximaal Wonen en Verzekeren